Imprimă această pagină

AnaVasilescu.ro - Variety

Cum au aparut containerele de locuit? Afla cine este inventatorul primelor containere de locuit din istorie!

20160723 containere

In prezent, multe constructii de tip locuinte rezidentiale sau cu destinatie comerciala, sunt realizate din containere. Nimeni nu ar fi banuit ca vor fi posibile atat de multe utilizari pentru containere modulare
Containerele de locuit devin tot mai prezente in peisajul oraselor de pretutindeni din lume. Dar in societatea de acum 60 de ani in urma, acestea erau o necunoscuta si nici nu existau sisteme de transport atat de bine puse la punct ca in zilele noastre. Cum de toata lumea a auzit de Henry Ford, dar nu si de numele Malcolm McLean - inventatorul primelor containere din istorie? Articolul nostru isi propune sa faca o scurta incursiune legata de aparitia containerelor, despre creatorul lor si despre impactul lor la nivel global.

Timp de secole, omenirea a calatorit peste oceane si mari, transportand si hrana, bumbac, comori sau alte bunuri materiale dintr-un loc in altul. Ganditi-va doar la vechii egipteni, greci, romani si, mai tarziu, britanici! Cum credeti ca transportau ei toate bunurile, in calatorii cu ambarcatiuni care uneori faceau chiar si inconjurul lumii? Era, bineinteles, un proces nu tocmai facil, datorita lipsei unei standardizari. Marfurile erau depozitate in port pana cand o barca / corabie / vapor era disponibil. Cand o nava goala ajungea la tarm, acestea erau transportate catre doc si incarcate in saci, baloturi, lazi si butoaie, carate apoi pana pe puntea vasului. Dupa cum va puteti imagina, era o munca asidua, laborioasa.

20160723 containere2
Spre finele celei de-a doua revolutii industriale (anii 1900), lipsa standardizarii a devenit o problema reala, tot mai stringenta, luand in calcul ca trenurile au devenit o prezenta comuna. Transferul incarcaturilor de la vase catre trenuri se realiza extrem de incet, cauzand frecvent intarzieri si blocaje in locatiile portuare. Dupa cum aflam din cartea economistului american Marc Levinson “The Box: How the Shipping Container Made the World Smaller and the World Economy Bigger” (2006), putea dura chiar si cate o saptamana ca bunurile sa fie descarcate de pe o ambarcatiune mai mare. Acest proces a ramas neschimbat pentru o vreme indelungata.
Exista o necesitate imperativa pentru o metoda de transport mai eficienta. Si aici intra in scena Malcom McLean, un tanar american care si-a infiintat propria companie de transport, pornind numai de la 5 camioane pentru a ajunge sa detina peste 1750 (Old Ford Coe Transport Truck). Asistand la modul de desfasurare greoi al transferurilor de diverse incarcaturi continand bunuri, acesta isi spunea ce mare pierdere de timp si de bani se intampla. Introducerea de restrictii de tonaj pentru vehicule si mai multe taxe si amenzi de catre autoritati, l-a determinat pe McLean sa caute o metoda mai ingenioase de transport pentru marfurile clientilor sai. Astfel, el a creat un fel de caravana-trailer care putea fi urcata la bordul navelor maritime, revolutionand scena afacerilor si transporturilor si dand nastere unei noi ere.
Au urmat diferite teste si in final s-a ajuns, intr-o forma incipienta, primitiva, la ce cunoastem azi drept containere de depozitat. Erau structuri rezistente, stivuibile, usor de incarcat / descarcat, blocabile, ceea ce le facea greu de abordat de catre hoti. In 1970, containerele lui McLean au primit unda verde de la ISO si in ciuda grevelor muncitorilor din porturi, a economiei pe care o aducea folosirea de containere, acest domeniu a cunoscut o dezvoltare fulminanta. Exista numeroase voci care sustin ca utilizarea lor a fost ca un promotor pentru evolutia ulterioara a fenomenului de globalizare. In 2011, in SUA au intrat bunuri in valoare de 1.73 bilioane $. Un pulovar poate calatori 3000 mile pe mare pentru 2.5 centi! Pot pune pariu ca nu aveai idee despre cat de mult a progresat aceasta inventie! Cine a banuit ca inventia lui McLean va schimba vreodata modul cum ne construim casele!

Nu uita: fii realist, doreste-ti mereu imposibilul!

Ad


 1588,    Variety
Ana Vasilescu

Website anavasilescu.ro

"Fii realist. Dorește-ți mereu imposibilul..."