AnaVasilescu.ro - Books & Movies

Pacienta tăcută - Alex Michaelides

20190421 pacienta tacuta

De ceva timp Google este unul din prietenii mei de nadejde. El este cel despre care as putea spune ca stie tot ce fac. De cand am inceput sa acord mai mult timp lecturii si nevoii de a stii mai multe lucruri, accesez diferite site-uri de librarii pentru a vedea ce carti noi gasesc. 

Intr-una din zilele cand voiam să caut un articol vestimentar pentru o prietena, am vazut in partea dreapta a site-ul o reclama cu ultimele carti aparute la libraria pe care o frecventam destul de des. Una din cartile care mi-a atras atentia este "Pacienta tăcută - Alex Michaelides". 

Ca fiecare pasionat de lectura, am cateva prietene cu care impart această patima. A doua zi ma intalnesc intamplător cu una din ele si ii povestesc aceasta intamplare si o vad ca imi zambeste inainte ca eu să imi termin povestea. Motivul era unul foarte simplu: cartea care imi atrasese atentia o avea deja si chiar isi propusese sa o citeasca in weekendul-l acela. Dupa doua zile mi-a spus ca a terminat-o si era foarte incantata de carte. Acest lucru mi-a starnit si mai mult curiozitatea. Acum, dupa terminarea ei, pot spune ca este genul de carte te surprinde dupa fiecare pagina. Abia cand am ajuns la ultimile pagini ale cartii al aflat ce se ascundea de fapt in spatele tacerii.

"Cumva, prinderea fulgilor de zapada e ca prinderea fericirii; ai ceva, pe data, nu mai ai nimic."

Aliciei Berenson parea sa aiba viata perfecta. Ajunsese o pictorita renumita, muncea la o noua colectie de tablouri si era casatorita cu un fotograf de moda. Parea un cuplu fericit, care se completa in lumea artei. Aveau o casa superba intr-o zona selecta din Londra. Toate acestea aveau sa dispara in momentul in care Alicia isi impusca sotul, intors acasa in miezul noptii dupa o sedinta foto, in fata, de 5 ori cu arma lui de vanatoare pe care acesta o curata periodic spre disperarerea ei.

Dupa aceasta intamplare total nefericita, Alicia refuza sa mai vorbeasca si apoi isi pierde glasul refuzand sa se apere sau sa se justifice. Initial au crezut ca Alicia va incepe sa vorbeasca imediat dupa terminarea procesului, dar acest lucru nu s-a adeverit. Acest caz a captat atentia multor oamenilor, dar curand a fost uitat, mai putin de Theo. Acesta este noul psihoterapeut de la The Grove, un spital psihiatric, unde Alicia se afla deja de foare multi ani.

In acest spital Alicia, din cauza comportamentului ei ajunge sa fie indopata cu medicamente, devenind o umbra, o fantoma. Este lipsita de reactii, interesul pentru ea cat si pentru pasiunea sa sunt nule. Ultimul ei tablou l-a facut imediat dupa moartea sotului si la numit Alcesta si surprinzator e ca l-a pictat cu o energie care ii lipsese in ultime luni.

In acest tablou Alicia s-a pictat pe ea, imediat dupa moartea lui Gabriel, si-a pictat sufletul, si-a pictat povestea si a facut-o publica, practic este marturisirea ei despre tot ce s-a intamlat. Exista o singura problema: nimeni nu a reusit sa il interpreteze, nici macar bunul ei prieten unde ea isi expunea tablourile si unde este si acest tablou expus.

Theo Faber isi doreste sa reuseasca sa o faca pe Alicia sa vorbeasca afirmand ca i-a urmarit cazul de cand s-a intamplat. “Pacienta tacuta” a fost motivul pentru care Theo a acceptat acest post de psihoterapeut intr-un spital despre care se zvoneste ca se va inchide in cateva luni. Interesul acestui psihoterapeut pentru pacienta sa se transforma in obsesie si de aici nu mai e mult pana cand acesta incalca adeseori protocolul.  Vrea sa o cunoasca pe Alicia in toate etapele vietii, vrea sa ii cunoasta toate persoanele care i-au fost alaturi indiferent de moment, vrea sa descopere enigma Alicia Berenson.

Aceast roman reprezinta cartea de debut a lui Alex Michaelides si este de-a dreptul bulversant si promitator.  Alex Michaelides indroduce in scena un jurnal pe care aceasta pictorita l-a inceput nu cu foarte mult timp inainte de acea noapte fatidica. Cu fiecare fila pe care o citesti incerci sa descoperi ce anume s-a intamplat acolo si mai ales din momentul in care citesti ca Alicia a asteptat sa cunoasta un om ca Gabriel.

Raspunsul este neasteptat si ravasitor ceea ce face ca aceasta carte sa fie un thriller psihologic inteligent si alert.

"E ciudat cât de repede te adaptezi la lumea nouă și ciudată a unei instituții psihiatrice. Devii din ce în ce mai în largul tau cu nebunia – și nu doar nebunia celorlalți, ci și a ta. Suntem cu toții săriți de pe fix, cred, numai că în feluri diferite.„

Titlul original: The Silent Patient

Traducator: Dana Ligia Ilin

Editura: LITERA

Nu uita: fii realist, doreste-ti mereu imposibilul!


Ana Vasilescu

Website anavasilescu.ro

"Fii realist. Dorește-ți mereu imposibilul..."

Lasă un comentariu