AnaVasilescu.ro - Books & Movies

La cumparaturi cu sora mea - Sophie Kinsella

20190323 la cumparaturi cu sora mea

Trebuie sa recunosc ca desi nu ma aseman cu personajul creat de Sophie Kinsella, Rebecca Brandon (fosta Bloomwood), imi place sa citesc volumele din aceasta serie de carti pentru ca ma relaxeaza si datorita acestei autoare imi incep ziua cu zambetul afisat. Inainte de a pleca la serviciu, cat si seara inainte ca Mos Ene sa ma rapeasca in lumea lui, imi rezerv cateva momente pentru a vedea care sunt noile intamplari din viata acestui personaj.

Becky este plecata de aproape un an in luna de miere, dar o scrisoare pe care o primeste o face sa realizeze cat de dor ii este de Londra, de prietenii si parintii ei. Scrisoarea in cauza este de la Suze, prietena ei cea mai buna, care o anunta ca in curand va avea loc botezul gemenilor. In acel moment isi aminteste ca la nasterea primului copil, micul Ernie, era acolo. Cu gandul la relatia dintre ea si Suze ii propune lui Luke sa se intoarca din acel sejur in jurul lumii. Acesta este de acord, dar inainte de asta el trebuie sa mearga pana la Milano, iar Rebecca il insoteste negresit.

Din acest oras, cu ajutorul unui om pe care nu il cunoaste, ea isi cumpara o geanta, iar pe Luke nu il informeaza de achizitia ei, la fel cum nu l-a informat de majoritatea cadourilor din luna de miere. Imediat dupa ce se intoarce merge sa isi viziteze prietena, dar realizeaza ca aceasta si-a facut o noua prietena. Simte ca relatia dintre ele nu mai este la fel si dupa cateva zile merge in vizita la parintii ei. Cand ea si Luke ajung la parintii ei acasa, acestia nu sunt acolo si decide sa ii astepte. In momentul in care vin, ei sunt insotiti de o fata, dar cand o zaresc pe Becky efectiv fug de ea. Intoarcerea ei acasa nu este nici pe depare asa cum si-a dorit. 

"Nu am de gand sa platesc sume umflate cu pompa unei corporatii globale pusa pe facut bani. Ii arunca o privire severa chelneritei. Dupa parerea ta, e etic sa ai adaos comercial de 400%?"

Reactia lui Suze cat si reactia parintilor ei este contrar asteptarilor, iar Luke se intoarce la viata de la birou si, in aceste conditii, Becky se simte singura. La scurt timp afla ca are o sora vitrega, de existeta caruia nu a stiut nici macar tatal sau. Este fericita sa afle de existenta Jessicai si crede ca ea ii va putea sa-i umple golul din inima, dar cand o intalneste cu adevarat, Becky este surprinsa sa descopere ca Jessica uraste cumparaturile.

Pe parcursul cartii aflam ca cele doua au avut parte de o copilarie cu totul diferita. Rebecca a fost un copil rasfatat si mereu o primit ceea ce si-a dorit, pe langa Jessica care a crescut intr-un mediu ostil. Nu este de mirare ca cele doua ajung sa isi arunce cuvinte dure. Din cauza aviditatii Rebeccai pentru cumparaturi, Luke este nevoit sa plece in Cipru, dar inainte de asta are loc o cearta cu Becky si ii spune ca ar trebuie sa ia lectii de la sora sa. Faptul ca pleaca fara a o pupe de "la revedere" este o lovitura foarte puternica pentru Becky. Fara a spune la nimeni pleaca la sora sa unde trece prin o gramada de peripetii si situatii jenante. 

Cu gandul la vorbele lui Luke, aceasta incearca de mai multe ori sa se impace cu sora sa. Becky, cea fara glanda responsabilitatii, si Jess, cea fara glanda distractiei, ajung sa lucreze impreuna la un protest impotriva unui lant de magazine. In ziua protestului Rebecca afla ca patronul lantului de magazine este cel mai important client al lui Luke, iar acestia il trimit chiar pe Luke sa remedieze problema. 

Rebecca visa sa lucreze alaturi de Luke si visul era foarte aproape de a se realiza, dar se trezeste ca militeaza chiar impotriva lui si totusi, acest volum este unul despre prietenie si altruism.

PS: una din lectiile pe care Jess i le da Rebeccai este aceea ca in loc sa isi cumpere o carte noua, ar putea foarte bine sa o imprumute de la biblioteca. Aceasta carte o am de la Biblioteca Judeţeană "Ion Heliade Rădulescu" Dâmboviţa. De cate ori am o carte imprumutata ma gandesc: oare care e povestea acestei carti, prin cate maini si mai ales ale cui erau inainte de a ajunge la mine? Oare ar avea efect o astfel de idee ? Ar aduce mai mult iubitori de lectura la biblioteca?

"Nu ma prinzi nici moarta intr-o sala de sport, spune, ridicandu-si sticlele deasupra capului. Bani irositi degeaba. Oricum, jumate din cei care se ducla sala nu se duc de fapt ca sa faca sport. Nu fac altceva decat sa isi cumpere treninguri scumpe, pe care nici macar nu le poarta. Ce rost are?

Titlul original: Shopaholic & Sister

Traducator: Vali Florescu

Editura: POLIROM

Nu uita: fii realist, doreste-ti mereu imposibilul!


Ana Vasilescu

Website anavasilescu.ro

"Fii realist. Dorește-ți mereu imposibilul..."

Lasă un comentariu